Säkra varje unge - arbetet fortsätter!
Nyhetsbrev från FTS Säkra Varje Unge, december 2019
View this email in your browser
Stiftelsen FTS Säkra Varje Unge jobbar för att förhindra och förebygga sexuella övergrepp och gromning, genom gratis utbildning för vuxna, barn och unga.
 

Stort tack till alla sponsorer! ❤️


Under 2022 har hela 4 247 företag, stora som små – och organisationer runt om i Sverige valt att bidra till vår verksamhet.

Det är fantastiskt att ni, trots tunga år med pandemi, krig och inflation, har fortsatt att stötta oss. Det stödet har gjort det möjligt för oss att erbjuda vår viktiga och kostnadsfria utbildning till barn, ungdomar och vuxna. Och inte minst att hålla vår stödlinje för barn och unga som drabbas av sexuella övergrepp öppen varje dag året om. Utan er skulle vår viktiga verksamhet inte gå att genomföra.

Ni är bäst! ❤️
Elenor Cortez, grundare och ordförande Säkra varje unge

Rekord för digitala föreläsningar 

Säkra varje unge, som arbetar för att förebygga sexuellt utnyttjande av barn, har slagit deltagarrekord genom att erbjuda digitala föreläsningar. Under 2021 nådde organisationen ut till över 18 000 elever samt 16 000 föräldrar och skolanställda med utbildningar om hur barns liv på nätet kan göras säkrare och hur vuxenvärlden kan hjälpa barn som blivit utsatta för övergrepp, digitalt eller IRL.

– Succén med våra digitala föräldramöten fortsätter. Vi kan ha upp till ett par tusen deltagare per gång. Otroligt glädjande att så många vill ta del av vårt kunnande, säger Elenor Cortez, grundare och ordförande i organisationen Säkra varje unge.

– Pandemin har gjort det lättare för förövare att arbeta ostört. Vi har sett en tydlig ökning av groomning av barn och spridning av innehåll där minderåriga utsätts för sexuella övergrepp. Det gör att vår verksamhet behövs mer än någonsin, säger Elenor. 


Stödlinjen för barn - nu med ökade öppettider!

Tack vare stöd från sponsorer kan vi ha stödlinjen för barn och ungdomar öppen alla vardagar och söndagar mellan klockan 11 och 15. De kan chatta, mejla eller ringa oss.

Vi ser av alla meddelanden och telefonsamtal vi får att vi fyller en viktig funktion.

Vårt nummer: 070-4260187


Lyckad kampanj med polisen

Videon ”Är det delbart? Om att ha, ta och dela nakenbilder” som vi producerat tillsammans med polisen har fått stort genomslag. Utbildningsmaterialet vänder sig till elever i årskurs 4–9 och i gymnasiet. Syftet är att öka kunskapen om att det kan vara olagligt att dela kränkande bilder, men även att ge tips och stöd till de som drabbats.

Läs mer om Delbart här

"Utbildningarna ger barn och unga mer kunskap"


 – Hur jobbigt det än är att prata om sexuella övergrepp på barn så måste vi fortsätta prata. Ju mer vi vet desto mer kan vi hjälpa. Genom att deltagarna på föreläsningar och utbildningar blir mer uppmärksamma kan de bidra med tips som gör att polisen kan identifiera utsatta barn och även spåra upp förövare och pedofilringar. Utbildningarna ger barn och ungdomar kunskap om hur de ska skydda sig mot övergrepp och hur de gör en anmälan om de själva eller någon de känner har blivit utsatt.
Per Åke Wecksell, poliskommissarie NOA it-brottsenheten, barnpornografigruppen.

"Överväldigande respons på utbildningarna"


– De digitala föreläsningarna har gjort att vi når många fler med den kunskap jag vill förmedla. Responsen är överväldigande. Många famlar efter kunskap om hur man kan rusta och skydda barn på nätet, därför känns det väldigt fint att vi nu kan nå dem digitalt, säger Caroline Engvall, författare och föreläsare som skrivit flera böcker som rör övergrepp på barn.

Carolines tips: 

 
• Prata med dina barn om att samma lagar och regler gäller både på och utanför nätet.

• Installera samma appar som dina barn använder på din egen telefon eller dator. Och lär dig hur de fungerar.

• Läs nyheter och böcker om ämnet för att visa att du är en vuxen som vill förstå.


Författaren Caroline Engvall. 


 

Vad vet du om nätmobbning? 

Vår film om nätmobbning där unga influencers berättar om sina erfarenheter har setts av mellanstadieelever runt om i Sverige. Filmen har inspirerat till många bra diskussioner om hur man ska och inte ska agera på nätet.
Kolla på filmen här

"Arbetet hjälper många barn"


– Jag är oerhört tacksam för ett långt samarbete med Stiftelsen Säkra Varje Unge. Med deras hjälp har jag fått möjlighet att utbilda föräldrar, poliser, socialarbetare, vårdpersonal, domare, jurister, skolpersonal, präster och liknande i hela Sverige i det svåra ämnet att prata om sexuella övergrepp med barn. Jag är säker på att vi på detta sätt hjälpt och kommer att hjälpa många barn.

Åsa Kastbom, överläkare i psykiatri och doktor i pediatrik på Universitetssjukhuset i Linköping

Ge en gåva och hjälp ett barn! 


Med varje krona hjälper ni oss i vårt förebyggande arbete mot alla former av sexuella övergrepp på barn i både verkliga livet och på nätet. Som givare visar ni att ni tar avstånd från all sorts sexuellt utnyttjande av barn!

Därför är ditt stöd viktigt!
SWISH: 1232639029
BANKGIRO: 617-6937


För företag som vill bidra med en gåva eller vill bli sponsor går det bra att kontakta oss på via mail info@sakravarjeunge.se.

Det går också bra att klicka på denna länk om vill ni gå med som supporter eller större sponsor till oss.

Stiftelsen FTS Säkra Varje Unge är en icke-vinstdrivande organisation.

Ett av fem barn utsätts för sexuella övergrepp. Tre av fyra tvååringar använder internet. Flera nya rapporter visar att det förebyggande arbetet är otroligt viktigt för att hindra övergrepp på barn. Våra utbildningar på skolorna om säkert internetanvändande ger livsviktiga kunskaper om sociala medier och nätet som spridning av bilder, grooming, näthat, porr, integritet och liknande.

#säkravarjeunge #saferinternet #MiniPåNätet

”Mini på nätet” på ukrainska

Under hösten har två nya nummer (nr 4 och 5) av tidningen Mini på nätet kommit ut. En tidning som främst vänder sig till mellanstadiet.

Nummer 4 handlar om onlinespel och hur Minis kompis blir vän med någon i spelet och lockas till att sälja bilder på sig själv för att kunna köpa saker i spelet Roblox. Det har tyvärr blivit väldigt vanligt och accepterat att barn och unga säljer nakenbilder på sig själva i onlinespel för att få spelvaluta.

I nummer 5 får barnen möta Malenkyy som är flykting från Ukraina och börjar i samma klass som Mini. I skolan får hon ta del av Säkra varje unges internetutbildning om sexuella övergrepp på barn och tips om säkert internetanvändande.

Malenkyy får även hjälp av Säkra varje unges stödlinje på Instagram när hon sett hemskheter och övergrepp på sin bror hemma i Ukraina i kriget. Det är många barn och kvinnor som blir utsatta för eller bevittnar övergrepp i krig.

Den populära serietidningen Mini på nätet kommer att tryckas på flera språk, bland annat ukrainska, engelska och arabiska. På sikt hoppas man även att kunna bemanna Säkra varje unges stödlinje med personer som talar dessa och andra språk.

– Vi vet att barn och ungdomar är extra utsatta för övergrepp under krig och katastrofer, och behovet att på olika sätt få bearbeta sina upplevelser från krig, flykt och övergrepp, säger Elenor Cortez, grundare och ordförande för Säkra varje unge.

Du kan köpa tidningen (30 kr/st) genom att maila till: shop@sakravarjeunge.se 


Kommande event och seminarier 2023:


"Jag tyckte det var så bra rakt igenom! Inte ofta man sitter på föreläsning och inte vill att det ska ta slut för det är så bra. Har lyssnat på poddar och känner verkligt engagemang i dessa viktiga ämnen. Stort tack!"
Skolsköterska

Listan för kommande seminarier och events uppdateras på hemsidan.
Våra event

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK! 

Missa inte att våra uppdateringar på Facebook för att ta del av det allra senaste om Säkra Varje Unge.

Förövare som är intresserade av barn i sexuella syften dras till miljöer där våra barn vistas och i högsta grad även på nätet. På vår Facebook-sida får du information som kan vara behjälplig i olika situationer, både på nätet och IRL.

TACK TILL ALLA SOM ENGAGERAR SIG!

Ett extra tack till vår huvudsponsor KiaMotors Sweden, samarbetspartner Spoon Agency och ny Toppsponsor Hagströms Transport AB.
"En investering för en bättre värld"

– Barnfamiljer är en viktig målgrupp för oss och därför är det naturligt för oss att stödja FTS och samarbetet med Säkra Varje Unge. Genom att förebygga barns utsatthet hjälps vi åt för att varje barn ska känna sig tryggt. Vi ser det som en investering för en bättre värld och förmedlar budskapet till våra kunder via våra återförsäljare, verkstäder, kundtidningen Kia Story och sociala medier.

David Lilja, press- och kommunikationschef Kia Motors Sweden
Kia Motors Sweden är en av FTS huvudfinansiärer
Hallå, Anders Ribba, VD på Spoon Agency. Varför stödjer ni FTS?

– Vi tycker att FTS gör ett bra jobb inom ett högst angeläget ämne. Speciellt att de erbjuder gratis utbildning till förskolepersonal och andra vuxna som arbetar med barn. Vi vill gärna stötta en förening som arbetar för att förebygga sexuella övergrepp.
 spoonagency.com                                                      
At Powerbox we are all engaged in contributing to a sustainable world.

We are proud to support the FTS project ”Säkra Varje Unge” (Secure Every Young) which provides Swedish schools, teachers and adults that work with children with free seminars and education to prevent sexual abuse of children. FTS works with information and education, and by supporting adults that work or interact with children on a daily basis.
For all of us at Powerbox, this work of FTS is seen as very important to protect the younger generation and to help them to develop and blossom in a better society.           
                                             Powerbox                                
STIFTELSEN FTS SÄKRA VARJE UNGE står under tillsyn av länsstyrelsen enligt de regler som gäller för stiftelser. Stiftelsens ekonomi redovisas årligen av en auktoriserad revisor. Stiftelsen är icke-vinstdrivande organisation.

STÖD OSS genom att sätta in ett bidrag på bankgiro 617-6937, eller swish
1232639029, så att vi kan utbilda fler vuxna, barn och ungdomar för att förhindra sexuella övergrepp på barn. 
Org nr: 802478-2958
FTS Säkra Varje Unge arbetar för en ökad medvetenhet, för att förebygga övergrepp och för att hjälpa dem som drabbats att komma vidare i livet. Detta arbete vore inte möjligt utan våra företagspartners. Stort tack till alla er som hjälper till med pengar, lokaler, material och uppmuntran:

3 Spett & Grill i Hbg AB, A Force4U AB, A.D. Café Förvaltning AB, AA Medical Consulting AB, AB Byrån Dagny Adam & Daniel, AB Elvings Brunnsborrning, AB Gullringsbo Egendomar, AB Individkraft, AB Karl Hedin Bygghandel, AB Sjöbohem, AB Stockholms Spårvägar, AB Thomas Kullman, AB Vivesholm, ABA Skol AB, Adek Elektronik, Advokat Peter Schönewald AB, Advokatbolaget Wallin & Söderberg AB, Ahlin Consulting AB, Aijas Trädgårdar AB, A-Lackering AB, Alex Andersen Sverige AB, Alfa Laval Lund AB, aMHigo AB, Anläggning & Kabel Entreprenad i Malmö AB, Aranäs AB, Aronson & Partner Konsult AB, Aski Interior Group AB, Assbecks Fashionhouse AB, Avancerad Trädfällning i Nora AB, Avesta Kommun Bildningsförvaltningen, B&R Enterprise AB, B.V.M. ByggVärmeMaskiner AB, Barock Produktion AB, Be-Mannix AB, Bengt Mattsson i Bjuråker AB, Benteler Aluminium Systems Sweden AB, Berga Bad & Bygg AB, Besiktningbygg Peter Lorentzson AB, Betongindustri AB, Billes Tryckeri AB, Bisslinge Förvaltning AB, Blackcomb Peak AB, Blombacka Rehabiliteringscenter AB, Blyberg Timber AB, Bodens Kommun, Bomhus Energi AB, Bond Street Film Stockholm AB, Borgsjö-Haverö Församling, Borås Bil Lastvagnar AB, Borås Elmotor & Drivteknik AB, Brahe Revisionsbyrå AB, Brand New Communication i Stockholm AB, Brock Petersen invest AB, Bröderna Bräder Bygg AB, Bröderna Dahls Byggnadsställningar AB, Bygg. vent. svets Montage i Strängnäs AB, Byggentreprenad i Mönsterås AB, Byggnadsfirma Bourdon Aktiebolag, Bäckström Anläggning AB, Castellum Mitt AB, CCS Hygien A/S, Celvic Investments AB, Charkprodukter i Billesholm AB, City-Kopia i Helsingborg AB, Contractor Scandinavia AB, Cowab AB, Cuero Design AB, Curt Sillström Åkeri AB, CVO Center för Vård och Omsorg i Uppsala AB, Dansereds Transport AB, DASI Rörteknik AB, Degerfors Laboratorium AB, Dellner Dampers AB, Diös Fastigheter AB, DM Ronny Bolin Måleri AB, DOARK AB, Edithouse Film Works AB, EH Bygg Plåt AB, Eiger Consulting AB, Eitech Electro AB, Ekdahls Bergundersökning AB, Eklöws Rör och Värmepumpsteknik AB, Electro Engineering AB, Enerko AB, Especto AB, Etuit AB, Eurotroll AB, Fastighets AB Glysis, Fastighetsskötsel Enköping AB, Fat in Phat out AB, FD Maskin AB, FG Nordic AB, Flowloq AB, Fogfria Golv AB, Fredriks AGRI, Fribergs Djurtransporter AB, Furulunds Mark & Trädgård AB, Fyra tassar i Borlänge AB, Fyrens HVB AB, Galärbryggan Försäljnings AB, Gangsters Post AB, General Telecom AB, Golvimporten Entreprenad AB, Golvlandslaget AB, Gosidan AB, GT Grundteknik AB, Gårdmans Transport i Norrköping AB, Habia Teknofluor AB, Halleby Transport AB, Handelsbanken, Handelsbanken Märsta, Hejla Skärteknik AB, Hemköp i Kolbäck, Hemsida24 AB, Hemsö Fastighets AB, Hermelin Handels AB, HiQ Karlskrona AB, Hisstech Sverige AB, Holstein Gruppen AB, HP Rör AB, Hygien Bygg Telge AB, Härnösands Stift, Svenska Kyrkan, Höganäs Borgestad AB, ICA Nära Ettan / Sikströms Livs AB, ICA Supermarket Nordmaling, IF Metall Stockholms Län, Incert AB, Ingeniör Mikael Andersson Fastigheter i Huddinge AB, Ingenjörsgruppen Ståhlkloo AB, Installations Certifiering i Stockholm, Installations Kompaniet El & Data i Stockholm AB, INUstyr AB, Invici AB, J.L Betonghåltagning AB, Jan Lindqvist, Jaspa Consulting AB, JayBit AB, Jens Brandt Riv & Transport AB, Jeppetorps Entreprenad AB, Jepsia AB, Johan & Bjarne Entreprenad och Konstruktion AB, John Ekströms Bygg AB, k.e.j. consulting AB, Kabit AB, Kajo Elteknik AB, KAMTechnology AB, Katch Consulting AB, K-D Villaservice AB, Kinshazzaville Media AB, Kjellander & Sjöberg Arkitektkontor AB, Krafer Sverige AB, Krohn Byggekonomen AB, Köket på Kullen AB, Körunda Golf & Konferenshotell i Ösmo AB, La Vie Utsluss AB, Lammhults Design Group AB, Landia Isolering AB, Landskrona Fastighetsbyrå AB, Larssons Vind & Marin AB, LekebergsBostäder AB, Libergs Sweden AB, Libergs Sweden AB - Örebro, LINK Mobility AB, Log Max AB, Loxy Sweden AB, Lumble AB, Lye Bygg AB, M3 Bygg AB, Mannaz AB, Mat & Vin Slottsparken AB, Mats Strömberg Ingenjörsbyrå AB, MSIB, Max Matthiessen AB, MedicineGarden AB, Medlink Nordic AB, Mekaniska Prövningsanstalten MPA AB, MG5 El & Säkerhet AB, Mikado Mark & Trädgård AB, Mikael Gustavssons Åkeri, Mikael Söderströms Måleri i Norum AB, Miljöhuset i Stockholm AB, Mjukvarukraft Sverige AB, Moose Adventure & Outdoor AB, MTIB Miljöteknik i Billdal AB, Munthers Specialtransporter AB, Möller & Partners Försäkringslotsning AB, Nordisk Alkali AB, Nordiska Ytskiktsbolaget AB, Nordvestor Förvaltning AB, Norra Åsbo Renhållnings AB, Norrbärke Församling, Norrböle Sten & Kross AB, Norrköpings Golvboning Niklas Fridh AB, Norrsken AB, Novum Assistans c/o Rasberg Ekonomi AB, Nuclea AB, Nymans Trädvård AB, Nytida Tasava AB, Olsson Hotel i Mora AB, Omsorgshuset i Stockholm AB, OnePartner Group AB, P&T GROUP AB, Packarna i Skåne AB, Paint & Fireprotection PFP AB, Parker Hannifin Manufactoring AB, Pauville AB, PDL Center Frihamnen AB, Perras Produktion AB, PL Produktutveckling AB, Plivit Trade AB, PNL Installation AB, Popvik AB, Press Kogyo Sweden AB, Produktionsdesign i Stockholm AB, PS Enterprise AB, Qamcom Technology AB, Qvists Glasmästeri Eftr AB, Railcare Group AB, Ramudden AB, Reaktion i Sverige AB, Re-Create Måleri & Bygg AB, ReKnow Konsult AB, ReQuTech AB, Reventia AB, Rivjätten AB, Robota AB, Roslagens Sparbank, RPM Service AB, Ryds Glas Stockholm AB, Safe Care Svenska AB, Safecon Byggnadsställningar AB, Saint-Gobain Sweden AB, Scanspac, Sandberg Mark & Byggkonsult AB, Sandvalls Bygg i Örebro, SCA, Scot Communications AB, Sicarat Måleri AB, Sjöbergshallen AB, Skarta AB, Springer Transport & Gräv AB, SR Betongdesign AB, Steelrod AB, Steningevik Konferens AB, Sterner Stenhus AB, Stiftelsen Kalixbo, Stravus AB, Swedish Net Communication AB, Svenska Barnprogram Stockholm AB, Svenska Byggnadsarbetarförbundet, Svenska Kyrkan Bollnäs Pastorat, Svärtinge Rör & VVS AB, Söderala Pastorat, Söderqvist Engineering Sweden AB, T3rra Tech AB, Tengströms juridiska AB, Tenneco Automotive Sverige AB, Thorlin Måleri AB, Tibrobyggen AB, Tierps Energi & Miljö AB, Tirfing Education AB, TJs Fastighetsbolag AB, Too many clouds to see by Nanna Lagerman AB, Trel AB, Trelleborgs Energiförsäljning AB, Träffpunkten, Träningsverket i Ekerö AB, Tåg i Bergslagen AB, Valdemarsviks Sparbank, Vallgårda Entreprenad AB, VB Energi AB, Wendelsbergs beräkningskemi AB, Wenströms Svets & Tillverkning AB, Vestbjergs Autolack AB, Weydes Färghus AB, Widéns Åkeri i Kalmar AB, Vidrax Bygg & Entreprenad AB, Wigson Riv & Sanering AB, Witalabostäder AB, WRENDA, WS2 Wallgren Smart Solutions AB, Vulkekonomi i Bålsta AB, VVE-Teknik i Uppsala AB, VVS Teknik Fålhagen AB, Västfräs AB, Västra Tunhems Pastorat, VäxaEnheten AB, X-Border AB, XL-BYGG Björka AB, YSTT AB, Örebro & Linde Boutredningsbyrå.
Copyright © FTS Säkra Varje Unge
Ansvarig utgivare: Elenor Cortez, elenor.cortez@sakravarjeunge.se
Nyhetsbrevet produceras av Spoon Publishing,
Redaktör Chi An Gramfors Englund, chian.gramfors@spoon.se
Hemsida:
http://www.sakravarjeunge.se

unsubscribe from this list    update subscription preferences