*|MC:SUBJECT|*
Nyhestbrev från FTS, december 2014
View this email in your browser
Alla barn som någon gång blivit kränkt eller sexuellt utnyttjad ska Våga be om hjälp. FTS arbetar med att förebygga och informera om sexuella övergrepp mot barn genom gratis utbildningar för lärare, socialtjänst, närpolis och andra vuxna som arbetar med barn.
Kostnadsfri utbildning i viktiga frågor 

FTS Säkra Varje Unge arbetar med att förebygga och informera om sexuella övergrepp mot barn genom att utbilda lärare, socialtjänst, närpolis och andra vuxna som arbetar med barn.

Utbildningarna är alltid gratis för deltagarna. Vi har som mål att hålla minst två seminarier i månaden.  Vi vill att deltagarna ska få med sig vetskap om sexuella övergrepp mot barn som ofta är ett väldigt tabubelagt ämne. Deltagarna ska också få med sig kunskap för att kunna se, de ofta väldigt subtila, tecken som barnen visar, hur man bemöter dem och hur man ska gå vidare. Vårt arbete görs möjligt med sponsring och bidrag från näringsliv och kommuner.  För oss är det viktigt att seminarierna alltid är kostnadsfria och inte riskerar prioriteras bort av ekonomiska skäl.
Sedan hösten 2013 har FTS hållit 15 seminarier runt om i Sverige. Efterfrågan är stor och våra seminarier drar alltid många åhörare. Vi har haft seminarier i Strängnäs, Norrtälje, Örebro, Malmö, Göteborg, Lycksele, Västerås, Rimbo, Visby, Stockholm, Karlstad, Jönköping, Kalmar, Motala, Skellefteå

I augusti drog FTS igång en ny satsning. På förfrågan av skolor och föräldrar utbildar vi barnen i säkert internetanvändande. Genom Säkra Varje Unge vill vi ge barnen redskap att hantera dessa situationer och bryta isen kring detta ämne som ofta innebär mycket skam för den drabbade. Vi vill ge barnen kunskaper och mod att ta kontroll.
"Man måste veta hur man ska fråga"
Åsa Kastbom är läkare och forskare. I sitt dagliga arbete möter hon barnen som blivit utsatta för rena våldtäkter men också om mer subtila övergrepp som inte syns utanpå.
- Det svåra är att hitta de här barnen och att få dem att berätta. Många förstår inte ens att de att de blivit utnyttjade. Man måste veta hur man ska fråga, säger Åsa.
Åsa Kastbom är en av FTS mest anlitade föreläsare.
Läs mer om Åsas arbete
Planerade aktiviteter våren 2015:
Örebro - Torsdag 22 januari. Föreläsare: Per-Åke Wecksell från Rikskriminalpolisen & Michael Lundgren, Sofia Rapp-Johansson. 
Malmö - Onsdag 25 februari. Föreläsare: Per-Åke Wecksell från Rikskriminalpolisen & Michael Lundgren.
Falun - Onsdag 11 februari
Gävle - Mars
Göteborg - Mars
Sundsvall/Örnsköldsvik - April
Östersund - April
Uppsala - Maj
Västerås - Maj
"Hela samhället måste engagera sig"

Det är viktigt att våga fråga men lika viktigt att orka lyssna på svaren. Lyssna på de barn som har utsatts för sexuella övergrepp av närstående eller på nätet - eller som bara är oroliga. 

Per-Åke Wecksell är kriminalinspektör på Rikskriminalens IT-brottenhet. Han ser via sitt arbete hur barn drabbas.
– Frågan är så stor och komplicerad att vi inom polisen inte kan hantera den på egen hand. Därför måste hela samhället engageras, även företag eftersom de personer som utför övergreppen i många fall är vanliga hyggliga arbetskamrater, säger Per-Åke Wecksell, som även arbetar för Rikskriminalpolisens barnpornografigrupp.
Förhoppningen är att de som har kunskap lättare ska kunna upptäcka de tidiga tecken som utsatta barnen ofta ger.
Enligt Europarådet har var femte barn i Sverige utsatts för någon form av sexuella övergrepp.

Per-Åke Wecksell är en av FTS uppskattade seminarieföreläsare

"Nyckeln till en bättre värld"
–  De flesta av oss förfasas ju dagligen av det vi läser i media om utsatta barn. Att engagera sig i samhället via företag och organisationer och våga börja prata om sexuella övergrepp är nyckeln till en bättre värld för både barn och vuxna och där gör FTS en berömvärd insats. 
Cecilia Gustafsson, press- och kommunikationschef Kia Motors Sweden
 
Kia Motors Sweden är en av FTS huvudfinansiärer
"Vårt mål för 2015 är att vi ska ha ännu fler föreläsningar på fler orter. Vi planerar att spela in en film om vårt arbete som skall öka skolornas kännedom om oss. Vi arbetar också för att få vara med på Almedalsveckan 2015."
Elenor Cortez, Företag Tillsammans Mot Sexuella Övergrepp på Barn 
foretagstillsammans.se
Hallå, Daniel Kernell, VD, Muneris IT AB. Varför stödjer ni FTS?
- Att stödja FTS och deras gärning är en själv- klarhet för oss. Kan vi genom FTS bidra till att hjälpa utsatta barn är det vår plikt att göra det, som föräldrar och medmänniskor.
                                                       munerisit.se
                                                      
Hallå, David Juhlin, verksamhetsansvarig på Novum Assistans AB. Varför stödjer ni FTS?
- FTS och vi har gemensamt att vi vill göra konkret skillnad inom viktiga områden, därför kändes det naturligt att stödja FTS koncept.
                                              novumassistans.se
Företag tillsammans mot sexövergrepp på barn arbetar för en ökad medvetenhet, för att förebygga övergrepp och för att hjälp dem som drabbats att komma vidare i livet. Detta arbete vore inte möjligt utan våra företagspartners. Stort tack till alla er som hjälper till med pengar, lokaler, material och uppmuntran:

Edimia Education AB i Stockholm, Revansa AB i Skellefteå, svensk Produktkonsult AB i Järfälla, Runsvensgruppen AB i Skänninge, Kalmar Energi Försäljning AB, svenskt Skolfoto i Nyköping, Opticos AB i Mölndal, Åtvidabergs Kommun, Joel Jolina i Borås AB, Ekerö kommun, Backa Läkarhus i Göteborg, Nordic Industries & Technology AB i Bräkne-Hoby, Asia House i Västerås, Nokian Däck AB i Märsta, Värderingsinstitutet i Södra Norrland AB i Söderhamn, Hagströms Transport AB i Löderup, Nira Dynamics AB i Linköping, Office IT-Partner i Sverige AB i Solna,  Akzo Nobel Pulp & Performance Chemicals i Alby, Stena AB i Göteborg, Kvinnohemmet Rosen AB i Storvik, Metall Nordöstra Skåne i Helsingborg, WRF Bygg & Montage i Sundbyberg. Applikationscentrerad Systemutveckling i Motala,  Projektallians i Sverige AB i Norrköping, Emmaboda Kommun/ Bildningsförvaltingen, Trelleborgs Församling, PIK AB i Skärholmen, Livs i Kubik i Kolbäck AB, Fredrik Sundberg Konsult AB i Stockholm, Jimmys Golvläggeri i Västerås, Ryds Glas AB i Örebro, Lindab AB i Båstad, Hagströms Transport AB i Löderup, Solo Sap AB i Bålsta, City Gross Sverige AB i Karlskrona,  Arcelor Mittal BE Group SSC AB i Karlstad, BULA Butiks- och Lagerakuten AB i Umeå, Stadsnät i Örebro-Kumla AB, Svenska Mätcenter AB i Örebro, Eva Hyllstam AB i Hovås, Kobergs Godsförvalting i Sollebrunn, Gigant Sverige AB i Alingsås, Bevakningsgruppen Mälardalen AB i Hägersten, Peter Sandström Byggnads AB i Åkersberga, Lars-Erik Larsson Åkeri AB i Bålsta, BR Hofmanns Karosseri AB i Hägersten, Trelleborg Industri AB, Bicator Scandinavia AB i Nora, Schunk Nordiska AB i Lenhovda, Cramo AB i Sundsvall, Örnsköldsvik Rörteknik AB,  BN Construktion i Motala AB,  Eklundens Grafiska AB i Växjö, Hiss-Craft i Sverige AB i Täby, Haglind Byggare AB i Stallarholmen, Andritz AB i Växjö, Ramudden AB i Valbo, Folktandvården Sörmland AB i Nyköping, DGM Farligt Gods AB i Karlstad, Valutec i Skellefteå, Bolest AB i Varberg, Byggnadstekniska Byrån i Stockholm AB, Cycleurope Sverige AB i Varberg, Havator AB i Linköping, Toyota material Handling Europé AB i Mjölby och Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. 
 
Copyright © Tillsammans mot Sexövergrepp på Barn 2014
Ansvarig utgivare: Elenor Cortez, elenor.cortez@foretagtillsammans.se
Nyhetsbrevet produceras av Spoon Publishing,
Redaktör Ann Olrin ann.olrin@spoon.se
Hemsida:
http://www.foretagtillsammans.se/

unsubscribe from this list    update subscription preferences