Webinar 


Sexuella övergrepp på barn och psykisk ohälsa!
Hur upptäcker vi och pratar med barnen om sexuella övergrepp? Vad är normalt beteende och vad kan vara ett tecken på att barnet utsatts för övergrepp? 


Dessa var några frågorna som diskuterades under dagens webinar. Det uppskattade webinaret hölls av vår expert och föreläsare överläkare Åsa Kastbom. Vi fick ta del av Åsas expertis när det gäller att hjälpa barn som utsatt för sexuella övergrepp. 


Vår föreläsare Åsa Kastbom är överläkare i psykiatri och doktor i pediatrik på Universitetssjukhuset i Linköping.  Åsa är en av våra mest anlitade föreläsare och föreläser kontinuerligt om barns sexualitet. Hon arbetar på Bup Elefanten samt med Barnskyddsteamet på universitetssjukhuset i Linköping. Åsas specialområde är barnmisshandel och främst sexuella övergrepp.
 Åsa föreläser kontinuerligt på läkarprogrammet i Linköping, på Linköpings universitet,  för läkare under specialistutbildning på KI samt på uppdrag av kommuner, landsting, skolor, förskolor och olika intresseorganisationer i hela Sverige.

Deltagare över hela Sverige som lyssnade och fick utbildning direkt i från sin egen dator. Missade ni utbildningen? Hör av er till oss så har ni chansen att höra Åsa igen.

Det är tillsammans som vi kan göra skillnad på riktigt! Vill ni också få livsviktiga kunskaper och utbildning av oss?


Mejla oss: info@sakravarjeunge.se
 

Har någon spridit bilder/film på dig på sociala medier⁉️
 

Kommunikationen på sociala medier, i form av text, filmer och foton, är ofta en förlängning av barns vardagsliv; kompisarna i klassen är också ens vänner på nätet. Men det kan också vara ett sätt att skaffa nya kompisar, för den som är blyg kan det kännas lättare att ta kontakt med någon via nätet än ansikte mot ansikte. Många barn och unga träffar också sin första kärlek på nätet, de blir kära i nån de chattar med på nätet.

Grooming är en brottslig handling. Det handlar om kontakt med barn i sexuellt syfte, där brottet kan beskrivas som förberedelse till sexuella övergrepp mot barn. Kontakten kan ske via chattar och kontaktsidor, eller via sociala media som till exempel TikTok, Snapchat, Instagram eller Star Stable.

Där är det enkelt att komma i kontakt med barn samtidigt som förövaren kan vara mer eller mindre anonym.

Förälder/Vuxen i barnets närhet:
Berätta för ditt barn att du kan hjälpa och att de alltid kan tala med dig om någon är dum, om det händer något otäckt eller om du får någon bild/film spridd på nätet. Lägg skammen där den hör hemma, HOS FÖRÖVAREN, låt barn och unga veta att det ALDRIG är deras fel)‼️


Hur får vi som föräldrar eller vuxna reda på vad som händer våra barn på nätet?

Våga Fråga‼️ Lyssna och visa att du också klarar av att höra‼️ Visa intresse‼️ Att tala om livet på nätet är minst lika viktigt som att tala om vad som händer på skolan eller träningen!

 

Om du blivit utsatt av hot eller har någon som tar kontakt med dig på nätet fast du inte vill, kom ihåg dessa 4 viktiga punkter:
✔️screenshot eller ta bild på skärmen
✔️blockera
✔️tala med en vuxen
✔️polisanmäl