Webinar 

Plats: hela Sverige

Denna föreläsning är anpassad för att se tillsammans med sina barn och riktar sig till barn i mellanstadieåldern

Vill du som förälder lära dig mer om ditt barns liv på nätet?  Vad kan du göra för att ditt barn ska vara säkrare på nätet?

Vår föreläsare är Caroline Engvall; författare och en fantastisk barnrättskämpe

CAROLINE ENGVALL - journalist och författare. 
Caroline driver frågan om unga i svensk sexhandel i såväl tv, radio och tidningar som i debattartiklar och på hjälpsajterna intetillsalu.se och safeselfie.se. Nu är hon aktuell med spänningsromanerna Ärren vi bär, Judasvaggan och Nollan på nätet. Hon föreläser regelbundet för polis, åklagare och socialtjänst och anlitas regelbundet av stiftelsen FTS Säkra Varje Unge. Hur vanligt är det med unga i svensk sexhandel?  Hur pratar vi med våra barn om nätet?



Caroline är en inspirerande och uppskattad föreläsare med stor kunskap att möta svåra frågor och kunna vända dem till hopp.
Hur vanligt är det med unga i svensk sexhandel
Hur pratar vi med våra barn om nätet


Det är tillsammans som vi kan göra skillnad på riktigt! Vill ni också få livsviktiga kunskaper och utbildning av oss?

Mejla oss: anmalan@sakravarjeunge.se
 

Har du begått ett brott på nätet?
Eller har du utsatts för ett brott på nätet?


När vi är ute på skolor och utbildar i säkert internetanvändande så märker vi att många barn/unga inte vet om de utsatts för ett brott (eller själva begått ett brott) över nätet.
Nedan är ett par exempel på olika brott över nätet som ni kan diskutera med era barn.


Även om det inte är ett brott på nätet så kan det vara nog så jobbigt för den som blir drabbad, så prata ofta om hur man är schysst mot varann på nätet och irl
Om någon sprider sexuella bilder, filmer eller falska rykten/bilder om någon annan kan det vara förtal eller ett brott som heter olaga integritetsintrång. Många kommentarer som brukar kallas för näthat kan också vara förtal.


Olaga integritetsintrång kan vara att någon sprider nakenbilder eller en film där någon slår någon annan.
Om man skriver eller skickar bilder eller filmer till någon som handlar om sex kan det vara ett brott som kallas för sexuellt ofredande.


Ett exempel är om någon skickar en bild på ett könsorgan till någon. Gromning är när någon låtsas vara någon annan för att sedan begå sexuella övergrepp.
Det är viktigt att du polisanmäler även om du är osäker på om det som hänt är ett brott. Och gör det snabbt – då är det lättare för polisen att utreda.


Om du blivit utsatt för ett brott eller hot, kom ihåg dessa 4 viktiga punkter:
screenshot eller ta bild på skärmen
blockera
tala med en vuxen
polisanmäl
Några Tips från Polisen: Tänka på att...
snabbt göra en polisanmälan.
polisen kan hjälpa dig att göra bedömning om du har blivit utsatt för brottsligt näthat, vilket kan vara svårt att avgöra.
spara bevisen själv. Skriv inte bara ut på papper, utan spara även digitalt. Trots att det kan kännas jobbigt att ha kvar ett hotfullt meddelande är det viktigt att inte radera.


Att tala om livet på nätet är minst lika viktigt som att tala om vad som händer irl.
Ta fredagsfrågan eller vår serietidning Mini På Nätet till din hjälp

Att tala om livet på nätet är minst lika viktigt som att tala om vad som händer irl.