Webinar 

Plats: hela Sverige

Vill du som förälder lära dig mer om ditt barns liv på nätet?

Vad kan du göra för att ditt barn ska vara säkrare på nätet?


Vår föreläsare är Caroline Engvall; författare och en fantastisk barnrättskämpe

CAROLINE ENGVALL - journalist och författare. 
Caroline driver frågan om unga i svensk sexhandel i såväl tv, radio och tidningar som i debattartiklar och på hjälpsajterna intetillsalu.se och safeselfie.se. Nu är hon aktuell med spänningsromanerna Ärren vi bär, Judasvaggan och Nollan på nätet. 
Hon föreläser regelbundet för polis, åklagare och socialtjänst och anlitas regelbundet av stiftelsen FTS Säkra Varje Unge. Hur vanligt är det med unga i svensk sexhandel?  Hur pratar vi med våra barn om nätet?


Caroline är en inspirerande och uppskattad föreläsare med stor kunskap att möta svåra frågor och kunna vända dem till hopp.
Hur vanligt är det med unga i svensk sexhandel
Hur pratar vi med våra barn om nätet


Det är tillsammans som vi kan göra skillnad på riktigt! Vill ni också få livsviktiga kunskaper och utbildning av oss?

Mejla oss: info@sakravarjeunge.se

Vad är sant på nätet?
Stämmer informationen?
Vad är källkritik och konspirationsteorier?


Internet svämmar över av nyheter, propaganda, skämt, lögner och konspirationsteorier. Med internet, sociala medier och så många alternativa vägar att få information växer många ungdomar upp med en helt annan bild av verkligheten än den etablerade.  Konspirationstänkandet kan gå så långt att det blir personers och gruppers hela tankevärld och ideologi. Hur vet man vad som är sant eller falskt.

Här är några förslag på frågor att diskutera med era barn, så de vet hur de kan vara källkritiska på nätet:

Vad vill avsändaren uppnå?
-Fundera på syftet med det du läst eller sett. Varför nås du av informationen just nu? Vad vill avsändaren uppnå? Är det opinionsbildning, underhållning eller någon som vill tjäna pengar? Eller finns politiska motiv?


Var kommer informationen från?
-En del gör det avsiktligt, men alla kan råka dela lögner och påhitt ibland. Även din bästa kompis. Så ta reda på var informationen ursprungligen kommer ifrån innan du delar vidare. Sök på nyheten och se i vilka andra sammanhang den förekommer och hur det pratas om den.


Kolla upp källan.
Finns kontaktuppgifter?
Kolla om det går att nå avsändaren med telefonnummer, epost eller andra kontaktuppgifter på sajten. Finns inga sådana kan det vara läge att bli misstänksam. Sök på skribenten, fotografen eller upphovsmannen och undersök vad har denne gjort tidigare.


Bildgoogla
Är du säker på att bilden verkligen visar vad den påstås visa? Bilder kan lätt manipuleras eller användas i helt andra sammanhang än de ursprungligen är tagna för.


Att tala om livet på nätet är minst lika viktigt som att tala om vad som händer på skolan eller träningen!

Ta fredagsfrågan eller vår serietidning Mini På Nätet till din hjälp

Att tala om livet på nätet är minst lika viktigt som att tala om vad som händer irl.