Webinar 

Nu har vi varit på plats på Aspuddens skola och utbildat elever. Vi annordnade även ett webinnar på kvällen för föräldrarna och lärare.

Temat är : Hur blir man tryggare på nätet. Föreläsare är Sofia Rapp-Sundström; författare, kbt-terapeut och vår stödperson på chatten.

Syftet med denna utbildning är att ge barnen kunskaper och redskap som de kan använda i sitt dagliga internetanvändande. Eftersom vi vet att majoriteten av 9-16 åringar spenderar mellan 1-4 timmar om dagen på internet vill vi inte avskräcka från internetanvändande. Vi vill istället lära barnen att själva kunna skydda sig mot förövare, gromning och andra faror på nätet.

Vi på Säkra Varje Unge anser att det är otroligt viktigt att redan i tidig ålder få förståelse för hur man bör agera och även bemöta internets värld. Med detta kan vi tillsammans se till att rädda många barn från obehag och rent av livsfarliga situationer! Föreläsningen är framtagen för barn, unga och personal i säkert internetanvändande.

Till utbildningen hör också vår serietidning ’Mini på Nätet’, där vi får följa Minis vardag på nätet. Vi tar upp dagsaktuella situationer som uppstår i barn och ungas dagliga nätanvändande. I varje nummer av serietidningen finns diskussionsfrågor och tips

Har du köpt skins på onlinespel!
Har någon erbjudit dig Vbucks eller in-game köp!


⚠️Många barn och unga betalar lätt stora belopp för genvägar i spel och för vapen som bara finns i den virtuella fantasivärlden.
⚠️Dels blir många unga lätt lurade på stora summor pengar av bedragare.

Exempelvis Vbucks eller Vinderbucks som det egentligen heter är pengar man har i Fortnite. Pengarna används sen i spelet för att köpa utseenden och danser i spelet. Bedragare kontaktar barn och erbjuder barn påfyllning av vbucks. Motkravet har varit ett foto på förälderns betalkort. Det kan vara någon som utanför spelet tar kontakt på exempelvis Instagram. Nätet kryllar med sidor som lockar med gratis vbucks.

Men vanligt är också att många förövare lockar barn och unga med att ge dom gratis saker i spel, som skins. Där de kanske vill ha betalningen i ”nudes” från barnet, vilket ofta leder till hot och grövre övergrepp i längden.

⚠️Förövare som är intresserade av barn i sexuella syften dras till miljöer där våra barn vistas. På nätet letar de och hittar hela tiden nya offer på de sajter, spel, appar och chattar där våra barn befinner sig‼️

✅Viktigast av allt, prata, prata och prata med era barn om deras vardag på nätet‼️
Så viktigt att vi vågar fråga men också visar att vi klarar av att lyssna på barnen så de törs komma till oss när nåt händer‼️

Att tala om livet på nätet är minst lika viktigt som att tala om vad som händer på skolan eller träningen!

Ta fredagsfrågan eller vår serietidning Mini På Nätet till din hjälp✅

 

Att tala om livet på nätet är minst lika viktigt som att tala om vad som händer irl.