Webinar 

I dag fortsätter vi och utbilda Aspuddens skola denna gång ubildar vi lågstadiet, högstadiet och AGR 4-7

Temat är : Hur blir man tryggare på nätet. Föreläsare är Sofia Rapp-Sundström; författare, kbt-terapeut och vår stödperson på chatten.

Syftet med denna utbildning är att ge barnen kunskaper och redskap som de kan använda i sitt dagliga internetanvändande. Eftersom vi vet att majoriteten av 9-16 åringar spenderar mellan 1-4 timmar om dagen på internet vill vi inte avskräcka från internetanvändande. Vi vill istället lära barnen att själva kunna skydda sig mot förövare, gromning och andra faror på nätet.

Vi på Säkra Varje Unge anser att det är otroligt viktigt att redan i tidig ålder få förståelse för hur man bör agera och även bemöta internets värld. Med detta kan vi tillsammans se till att rädda många barn från obehag och rent av livsfarliga situationer! Föreläsningen är framtagen för barn, unga och personal i säkert internetanvändande.

Till utbildningen hör också vår serietidning ’Mini på Nätet’, där vi får följa Minis vardag på nätet. Vi tar upp dagsaktuella situationer som uppstår i barn och ungas dagliga nätanvändande. I varje nummer av serietidningen finns diskussionsfrågor och tips


Pressar någon dig att skicka nakenbilder!

Sexuella övergrepp, hot och trakasserier mot barn och unga på sociala medier ökar. Ibland används betalning som lockbete för att få barnen skicka sin första intima bild. Därefter kan hoten komma om att sprida bilden till föräldrar, vänner eller skola om de inte skickar fler bilder.

Så här säger polisen:
”Att dela nakenbilder och andra kränkande bilder är olagligt och spridningen av bilderna kan få utsatta att må väldigt dåligt.

Med nakenbilder menar vi sexualiserade bilder eller filmer på barn. Det behöver inte betyda att man är helt naken utan det kan räcka med att man är lättklädd eller att bilden är av sexuell karaktär på annat sätt.”

VIKTIGT‼️
✔️Polisanmäl så fort som möjligt
✔️Polisen vill att alla sexualbrott på nätet ska anmälas. Du behöver inte själv veta om det du har varit med om är ett brott, det vet vi och hjälper dig med. Kontakta oss och låt polisen bedöma om det ska utredas eller inte.
✔️Det är viktigt att du sparar så mycket som möjligt som har koppling till händelsen. ✔️Polisanmäl så snabbt som möjligt eftersom digitala spår kan försvinna annars. Din anmälan kan också hindra att fler blir utsatta.
Så anmäler du

* Anmäl så fort som möjligt genom att ringa 114 14 eller gå till en polisstation.
* Anmäl även om du bara har ett alias eller användarnamn på en person.
* Spara alla detaljer som du har om personen och händelsen. Spara användarnamn, konto och meddelanden med personen och ta även skärmdumpar på chatten. 

Att tala om livet på nätet är minst lika viktigt som att tala om vad som händer på skolan eller träningen!

Ta fredagsfrågan till din hjälp✅
Läs vår serietidning MiniPåNätet✅
Läs mer om att dela nakenbilder och hämta svarsbilder hos:
polisen.se/delbart

 

Att tala om livet på nätet är minst lika viktigt som att tala om vad som händer irl.