Webinar 

Plats: hela Sverige

Vi på Säkra Varje Unge arrangerar en livesänd föreläsning för föräldrar lärare och andra viktiga vuxna. Välkomna och lyssna till vår livesända föreläsning med författare och föreläsare Sofia Rapp Sundström. 

Temat är: Från mörker till ljus och i föreläsningen berättar Sofia om sin egen uppväxt, kantad av övergrepp och droger.

Genom hennes berättelse får man en inblick i hur vanligt förekommande dessa fruktansvärda brott egentligen är och om barns rättigheter. 

Genom att delge sin berättelse är hennes förhoppning att varje deltagare ska gå härifrån med nya verktyg för att förebygga och upptäcka sexuella övergrepp på barn.
 
Sofia Rapp Sundström är en av våra mest anlitade föreläsare hon är kbt-terapeut, behandlingsfamilj och
 en svensk författare som debuterade med Silverfisken 2007 som vann Katapultpriset och nominerades till Borås Tidnings debutantpris. Hon har även gett ut Tills skulderbladen blivit vingar 2009, Kyss mej lycklig 2012 och Golgata 2017.

Vill ni boka en egen föreläsning med Sofia

Mejla oss: anmalan@sakravarjeunge.se

Hur känns det när man inte får så många likes?

Både tjejer och killar känner press att leva upp till vissa ideal som de influencers, bloggare, youtubers och kändisar de följer på sociala medier.

Filter i sociala medier som Instagram och Snapchat tillsammans med att bara det bästa från en rad olika människor delas, bidrar det till att skapa en samlad bild av att alla vänner på nätverket är snygga, lyckliga och framgångsrika, vilket jämfört med sitt eget liv snabbt kan skapa känslor av att inte räcka till.

Hur användningen av sociala medier påverkar självkänslan hos barn och unga varierar. Trygga barn är mindre sårbara för negativt gensvar, medan redan utsatta eller känsliga barn kan påverkas mer. Samtidigt behöver inte användandet av sociala medier vara negativt. Tvärtom kan olika chattgrupper och forum på nätet vara en skyddad fristad. Nätet innebär också en större värld där det finns möjlighet att utforska vem man är.

50 procent av tjejerna känner sig inte nöjda med sin kropp eftersom de jämför sig med andra i sociala medier.
13 procent av killarna säger att deras självkänsla påverkas negativt av sociala medier.


Så här beskriver några unga stressen över att jämföra sig med andra och antal likes på sociala medier:
”...brukade lägga upp bilder på mig själv, men det var jobbigt. Funderade över hur många likes jag fick, varför jag fick fler eller färre likes på vissa bilder”.
”...influencers och youtubers ser ut att leva perfekta liv. De tränar ­mycket och är smala. Det kan vara jobbigt och man kanske ­känner att man inte är så fin själv”.


Att fråga om barnens vardag på nätet är lika viktigt som att fråga om hur de haft det på skolan eller träningen
Ta fredagsfrågan till hjälp och ta nätsnacket med era barn idag

Att tala om livet på nätet är minst lika viktigt som att tala om vad som händer irl.