Webinar 

Nu sänder vi ett webinar via zoom med Sofia Rapp Sundström Det är rikstäckande så alla i hela Sverige har nu chansen att se det oavsett var ni bor eller arbetar

Temat är : Hur blir man tryggare på nätet - en utbildning för föräldrar och skolpersonal. Föreläsare är Sofia Rapp-Sundström; författare, kbt-terapeut och vår stödperson på chatten.

Syftet med denna utbildning är att ge vuxna  kunskaper och redskap som de kan lära sina barn så de kan bli tryggare på nätet. Eftersom vi vet att majoriteten av 9-16 åringar spenderar mellan 1-4 timmar om dagen på internet vill vi inte avskräcka från internetanvändande. Vi vill istället lära barnen att själva kunna skydda sig mot förövare, gromning och andra faror på nätet.

Vi på Säkra Varje Unge anser att det är otroligt viktigt att redan i tidig ålder få förståelse för hur man bör agera och även bemöta internets värld. Med detta kan vi tillsammans se till att rädda många barn från obehag och rent av livsfarliga situationer! Föreläsningen är framtagen för barn, unga och personal i säkert internetanvändande.

Till utbildningen hör också vår serietidning ’Mini på Nätet’, där vi får följa Minis vardag på nätet. Vi tar upp dagsaktuella situationer som uppstår i barn och ungas dagliga nätanvändande. I varje nummer av serietidningen finns diskussionsfrågor och tips

Hur påverkas du av de du följer på sociala medier?

Både tjejer och killar känner press att leva upp till vissa ideal som de influencers, bloggare, youtubers och kändisar de följer på sociala medier.

Filter i sociala medier som Instagram och Snapchat tillsammans med att bara det bästa från en rad olika människor delas, bidrar det till att skapa en samlad bild av att alla vänner på nätverket är snygga, lyckliga och framgångsrika, vilket jämfört med sitt eget liv snabbt kan skapa känslor av att inte räcka till.

Flera undersökningar visar att många barn och ungdomar känner sig stressade av sociala medier
Den psykiska ohälsan bland unga har ökat och sociala medier är en av anledningarna till det


- En undersökning gjord av Länsförsäkringar visade bland annat att:
- En fjärdedel av unga tjejer mellan 12-16 år säger sig få sämre självkänsla av ju mer de använder sociala medier.
- 50 procent av tjejerna känner sig inte nöjda med sin kropp eftersom de jämför sig med andra i sociala medier.
- 13 procent av killarna säger att deras självkänsla påverkas negativt av sociala medier.


Att fråga om barnens vardag på nätet är lika viktigt som att fråga om hur de haft det på skolan eller träningen

Ta fredagsfrågan till hjälp och ta nätsnacket med era barn idag
 

Att tala om livet på nätet är minst lika viktigt som att tala om vad som händer irl.